Home » Παραγωγικά Ζώα » Ευρωπαϊκή Ένωση: Απαγορεύεται η εκτροφή κουνελιών σε κλωβοστοιχίες!

Ευρωπαϊκή Ένωση: Απαγορεύεται η εκτροφή κουνελιών σε κλωβοστοιχίες!

Share Button

lapins cageΣτις 14 Μαρτίου 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του απαγόρευσε την εκτροφή κρεοπαραγωγικών κουνελιών σε κλωβοστοιχίες (battery cages). Η απόφαση μάλλον θα χρειαστεί μήνες για να υλοποιηθεί στα κράτη μέλη, αλλά η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων (Animal Equality) δηλώνει πως θα συνεχίσει να πιέζει για την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Η οργάνωση Animal Equality με πανευρωπαϊκή κινητοποίησή της συγκέντρωσε 120.000 emails πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν να απαγορευθεί η εκτροφή κουνελιών σε κλωβοστοιχίες λόγω καταστρατήγησης στοιχειωδών κανόνων ευζωίας των ζώων. Υποστηρίχθηκε ότι η εκτροφή κουνελιών σε κλωβοστοιχίες επιβαρύνει ιδιαίτερα τα πόδια των ζώων τα οποία πληγώνονται από το συρμάτινο δάπεδο των κλωβοστοιχιών. Επιπλέον θεωρείται ότι κατά την εμπορική εκτροφή κουνελιών γίνεται κατάχρηση της προληπτικής χρήσης αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η κρεοπαραγωγική κονικλοτροφία οφείλει να γίνεται σε υπαίθρια πάρκα. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι θα σηματοδοτήσει τον περαιτέρω μαρασμό της κρεοπαραγωγικής κονικλοτροφίας σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, οπού ο κλάδος παρουσίασε μια σχετική ανάπτυξη τις προηγούμενες δεκαετίες. Βέβαια τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στις χώρες αυτές, καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης κουνελήσιου κρέατος, επειδή οι νέες ηλικίες καταναλωτών δεν το προτιμούν.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι στη χώρα μας, η κρεοπαραγωγική κονικλοτροφία γνώρισε μια σύντομη περίοδο ανάπτυξης τη δεκαετία 1990-2000. Ως αποτέλεσμα των κρατικών επιδοτήσεων που δόθηκαν τότε, οι εμπορικές εκτροφές κουνελιών έφτασαν τις 40 την περίοδο 2004-2008. Σήμερα, από αυτές τις σαράντα εκτροφές εξακολουθούν να λειτουργούν επαγγελματικά λιγότερες των εννέα, ενώ μόλις τρεις εκτροφές καλύπτουν το 75%-80% της εγχώριας παραγωγής!

Να σημειωθεί ακόμη, ότι η ελληνική παραγωγή δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί το φθηνότερο, εισαγόμενο κρέας κουνελιού, από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία (κόστος παραγωγής 4,40-4,50 ευρώ/κιλό στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο π.χ. στην Ιταλία είναι 3,20-3,30 ευρώ/κιλό). Τα τελευταία χρόνια, η συνολική ετήσια ελληνική παραγωγή μόλις ανέρχεται σε 1.200-1.300 τόνους κουνελήσιου κρέατος, ενώ οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς είναι 4.000 τόνοι, δηλαδή καλύπτουμε 37%-40% της ζήτησης. Η υπόλοιπη ζήτηση καλύπτεται με εισαγωγές, κυρίως από την Ιταλία. Διαπιστώνουμε δηλαδή και εδώ την έλλειψη ορθολογικής γεωργικής πολιτικής, αφού η κρατική διαφήμιση των περασμένων δεκαετιών διαμόρφωσε ένα καταναλωτικό κοινό το οποίο εξυπηρετεί μόνο τις εισαγωγές!

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για απαγόρευση των κλωβοστοιχιών στην ελληνική κονικλοτροφεία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην πλήρη εξαφάνιση του κλάδου στη χώρα μας!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + 20 =