Home » Παραγωγικά Ζώα » Πρωτότυπη αντιπαρασιτική μέθοδος με λέιζερ για ιχθυοτροφεία

Πρωτότυπη αντιπαρασιτική μέθοδος με λέιζερ για ιχθυοτροφεία

Share Button

λε ι ζερ_σολωμόςτων Μ. Μεγαλακάκη* και Φ. Αθανασοπούλου**

Πρωτότυπη αντιπαρασιτική μέθοδος με λέιζερ χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ψείρας της θαλασσας “Lepeopthirius salmonis” (sea lice), σε ιχθυοτροφεία σολομών. Η μέθοδος έχει επανειλημμένως βραβευτεί και ήδη εφαρμόζεται στην πράξη από το 2012.

Κατά τη μέθοδο, χρησιμοποιούνται υποθαλάσσιες συσκευές εφοδιασμένες με ηλεκτρονικές κάμερες, οι οποίες παρακολουθούν τους σολομούς. Οι κάμερες διαθέτουν ειδικό λογισμικό το οποίο μπορεί να εντοπίζει τη μορφολογία της ψείρας πάνω στα ψάρια. Κάθε φορά όπου μια κάμερα εντοπίζει μια ψείρα, ειδική πηγή της συσκευής εκπέμπει ακτίνες λέιζερ οι οποίες καταστρέφουν την ψείρα.

Στόχος της μεθόδου είναι η συνεχής αποψείρωση των ψαριών, ώστε να διατηρείται ο παρασιτισμός σε χαμηλά επίπεδα. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ο αποπαρασιτισμός χωρίς τη χρήση χημικών αντιπαρασιτικών. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται τόσο το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και η υγεία των καταναλωτών από κατάλοιπα.

Η ψείρα της θάλασσας ανήκει στην οικογένεια των Caligidae και αποτελεί το πιο σημαντικό και επικίνδυνο κωπήποδο παράσιτο στην καλλιέργεια του σολομού, παγκοσμίως. Παρασιτεί την εξωτερική επιφάνεια των εκτρεφόμενων ψαριών και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως προκαλεί σοβαρότατες δερματικές αλλοιώσεις στον εκτρεφόμενο ιχθυοπληθυσμό. Οι τεράστιες οικονομικές απώλειες για τις ιχθυοκαλλιέργειες αποδίδονται στην άμεση υποβάθμιση της ποιότητας της σάρκας του τελικού βρώσιμου προϊόντος, στις μεγάλες θνησιμότητες στο ζωικό κεφάλαιο, στο μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης και στο χαμηλό δείκτη μετατρεψιμότητας της παρεχόμενης τροφής.

 
* Μιχάλης Μεγαλακάκης
Κτηνίατρος, Master of Science (Aquatic Veterinary Studies)
Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Κτηνιατρικής-Παν/μίου Θεσσαλίας (Εργαστήριο Ιχθυοπαθολογίας)

** Καθηγήτρια Φωτεινή Αθανασοπούλου
Κτηνίατρος, Master of Science (Aquatic Veterinary Studies), PhD (Fish pathology)
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην «Ιχθυολογία & Ιχθυοπαθολογία»
τ. Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής-Παν/μίου Θεσσαλίας
Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας για την Yγεία των Yδρόβιων Οργανισμών (World Aquatic Veterinary Medicine Association – WAVMA)
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κτηνιατρικού Κολλεγίου για την Yγεία των Yδρόβιων Οργανισμών (Εuropean College of AquaticAnimal Health- ECAAH) 2010- σήμερα

 

Φωτογραφία: Jenoptik/Stingray Marine

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =