Home » Ζώα Συντροφιάς » Σκύλοι συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο – Πιθανά προβλήματα και πως τα αντιμετωπίζουμε

Σκύλοι συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο – Πιθανά προβλήματα και πως τα αντιμετωπίζουμε

Share Button

αντιμετώπιση ναυτίας σκύλωντου κτηνίατρου Δημήτρη Ψέμμα

Η μεταφορά ενός σκύλου με το αυτοκίνητο ίσως μοιάζει με απλή και συνηθισμένη διαδικασία. Κάποιοι σκύλοι την απολαμβάνουν, κάποιοι άλλοι όμως δυσκολεύονται. Για τους τελευταίους, το ταξίδι με το αυτοκίνητο φαίνεται σαν μια περιπέτεια, όχι τόσο ευχάριστη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πλειοψηφία των σκύλων (76%) δεν εκδηλώνει κανένα πρόβλημα, κατά τη μεταφορά με αυτοκίνητο. Στην έρευνα, από τα ζώα που δεν είχαν πρόβλημα, το 86% είχαν συνηθίσει να μεταφέρονται με αυτοκίνητο από κουτάβια. Στους σκύλους που βρέθηκαν να εμφανίζουν πρόβλημα, το 96% των ιδιοκτητών δεν χορήγησε ποτέ κάποια φαρμακευτική ουσία για την επίλυση του προβλήματος, επίσης το 40% δεν αναζήτησε ποτέ συμβουλή κτηνιάτρου σχετικά με το θέμα.

Κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους δυσανασχετεί ένα κατοικίδιο κατά τη μεταφορά του, είναι η φοβία του για το ίδιο το αυτοκίνητο, η αγωνία για το επικείμενο ταξίδι, η νευρικότητα από τους παράξενους θορύβους, η ασυνήθιστη κίνηση και ισορροπία του οχήματος, ο περιορισμένος χώρος και η αλλαγή περιβάλλοντος. Επίσης, ο σκύλος μπορεί να έχει συνδέσει το ταξίδι με αυτοκίνητο με κάποιον αρνητικό συσχετισμό, π.χ. επισκέψεις στον κτηνίατρο. Τέλος, ιδιαίτερα συνηθισμένος λόγος είναι η ναυτία που μπορεί να προκαλείται.

Ορισμένες αντιδράσεις ενδεικτικές της δυσανασχέτησης του ζώου είναι το έντονο γάβγισμα, η υπερκινητικότητα, η σιελόρροια, η αναζήτηση της προσοχής του οδηγού, η επίμονη λείξη του σώματός του, η οπισθοχώρηση του στις γωνίες του οχήματος και μια γενικότερη εκδήλωση ανησυχίας.

Στην περίπτωση σκύλων που αντιδρούν αρνητικά στη μεταφορά τους με αυτοκίνητο, το πρώτο το οποίο συστήνεται είναι ο ιδιοκτήτης να επενδύσει χρόνο στο σκύλο του και να τον εκπαιδεύσει με επιμονή και υπομονή ώστε ο σκύλος να συσχετίσει αρχικά την παραμονή του στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια και τη μετακίνησή του με αυτό με μία θετική εμπειρία. Επίσης, συστήνεται ο ιδιοκτήτης να δώσει κάποιο παιχνίδι στο σκύλο ή ένα ρούχο με τη μυρωδιά του, αυτά συνήθως κρατούν το σκύλο απασχολημένο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Για πιο βαριές περιπτώσεις συνίσταται να ψεκαστεί το εσωτερικό του οχήματος με φερομόνη σκύλων (Dog Appeasing Pheromone – D.A.P.®) προκειμένου να αισθανθεί ο σκύλος μεγαλύτερη ασφάλεια και οικειότητα. Παρόμοια κατευναστική επίδραση στους ανήσυχους σκύλους φαίνεται να έχει και το άρωμα της λεβάντας.

Η χορήγηση ηρεμιστικών όπως οι φαινοθειαζίνες, καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς η αποτελεσματικότητά και η καταλληλότητά τους στις περιπτώσεις ταξιδιών και μετακίνησης με αυτοκίνητο είναι αμφισβητήσιμη.

Σε περίπτωση ναυτίας και εμέτου, ένα πρώτο βήμα είναι η μη χορήγηση τροφής, 2-3 ώρες πριν από τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Αν το πρόβλημα παραμένει, φαρμακευτικές ουσίες που ενδείκνυνται για την ήπια ηρεμιστική τους επίδραση και την αποτροπή της ναυτίας, είναι τα Η1-αντιισταμινικά, διφαινυδραμίνη και διμενυδράτη. Αν αποτύχουν και αυτά, η χορήγηση μαροπιτάντης θεωρείται ότι θα δώσει τη λύση, μιας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντιεμετικό.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × five =